Påskens klassiska mat
Funderar du på vad ett klassiskt påskbord består av? Här i Sverige är det ofta flera rätter som har så att säga en given plats på påskbordet. Påskmat är en variant at julmat, midsommarmat och smörgåsbord. Ägg är ju så klart ett måste. Sedan olika sorters sill, lamm, lax med mera. Det får även gärna vara paj, ost, knäcke, gratäng.
Här är mat du kan du ställa på påskbordet:
- Ägghalvor
- Omelett
- Äggröra
- Lammstek
- Lammracks
- Lammköttbullar
- Inlagd sill
- Matjesill
- Sillröra
- Gravad lax
- Kallrökt lax
- Varmrökt lax
- Rimmad lax
- Inkokt lax
- Ugnsbakad lax
- Kokt potatis
- Dillstuvad potatis
- Potatisgratäng
- Potatissallad
- Klassiska köttbullar
- Prinskorv
- Mjukt bröd
- Knäckebröd
- Janssons frestelse
- Kyckling i lergryta
- Helstekt kalkon
- Paj
- Smörgåstårta
- Snittar
- Tårtor
- Godis (marsipan, choklad, nötter)
- Primörer (sparris, knippmorötter, knipplök osv)
- Ostar
- Dryck (must, öl, läsk, bubbelvatten)
- Skaldjur
- Kaviar, löjrom
- Kalla såser (gräddfil, crème fraîche)
- Varma såser (till stek och kalkon)
- Smör
- Sallad
- Dessert