Coq au vin på gås

IMG_4419

Coq au vin har jag faktiskt bara smakat en gång innan, på en medelmåttig krog i London, då gjordes den på klassiskt vis med kyckling och champinjoner, det var gott. Men eftersom jag är lite viltnörd och sällan äter kyckling valde jag att göra den på gåslår från augustis jakt på sträckande gås och istället för champinjner använde jag trattkantareller, vilket i mitt tycke funkar lika bra om inte bättre!

Skillnaden som blir när du använder gås istället för kyckling är att du får koka det längre.

4 portioner

4 st gåslår med ben, putsade
50 g rökt sidfläsk
5 dl rött vin
5 dl viltfond, alt kycklingfond
1 msk tomatpure
2 gula lökar
2 stora morötter
2 vitlöksklyftor
1 dl torkade trattkantareller ( går med färska också, men minska då mängden)
1/2 tsk timjan
1/4 tsk rosmarin
2 enbär
2 lagerblad
Salt och peppar

1. Bryn sidfläsket i en stekpanna, lägg över i en stekgryta. Salta och peppra gåslåren och bryn dom i fettet från sidfläsket. Lägg över i en stekgryta och slå på fond rödvin och tomatpure. Skiva vitlöken tunt och tillsätt tillsammans med timjan och lagerbladen. Mortla enbär och rosmarin lätt och tillsätt i grytan. Låt koka på medelvärme i ca 1,5h, eller tills köttet börjar släppa från benen.

2. Skala och dela morot och gul lök i grova bitar och tillsätt i grytan tillsammans med trattkantarellerna, låt puttra ca 30 min till eller tills morot och lök blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera grytan som den är eller med en god potatispure.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook