Mat för njutnings skull

Att säga att men lever för att äta är måhända lite av en överdrift, men mat är helt klart oerhört mycket mer än bara bränsle för kroppen. Vill man tala om mat som bränsle så talar man om kost och det är ofta människor som äter för att brukar kroppen på olika sätt som talar i sådana termer. Andra, såsom jag, äter för att njuta. Jag vill inte slösa bort måltidstillfällen på att äta annat än ljuvliga smaker och texturer och spenderar en hel del av min fritid åt att laga mat och äta. Jag tycker också väldigt mycket om att bjuda på mat, så nog har jag fler vänner än de allra flesta - finsmakare allihop förstås!

Dela min passion

På den här bloggen delar jag med mig av mina idéer kring mat, mina bästa recept, samt recept jag finner inspirerande och lägger till den evigt växande högen av saker jag vill testa. Jag hittar inspiration överalltifrån - från Norrlands djupa skogar till Indiens heta gatukök. Detta är en blogg för dig som älskar mat och aldrig skulle få för dig att mäta mat i märkliga enheter som kilokalorier.

Så förbereder du den perfekta festtillställningen

17 Jan 2024

Att planera en stor fest har sina utmaningar men det är också en otroligt givande upplevelse. Vare sig det rör sig om ett bröllop, en jubileumsfest, en studentfest, ett dop eller en företagssammankomst så är det detaljerna som gör skillnaden. Från beställd catering till dekorationer och partytält, varje element spelar en viktig roll i att skapa en minnesvärd tillställning.

Här är några tips för att göra din fest till en succé.

Välj rätt catering

Maten är ofta höjdpunkten på en fest. Att välja rätt cateringföretag är därför otroligt viktigt. Se till att diskutera dina förväntningar, temat på festen och eventuella dietrestriktioner med cateringfirman i god tid. En provsmakning kan också vara en bra idé för att försäkra dig om att maten kommer att vara en hit bland dina gäster.

Satsa på ett partytält

Ett partytält är inte bara praktiskt för att skydda mot oväntat väder, det skapar också en exklusiv och sammanhållen atmosfär för din fest. Se till att välja ett tält som är tillräckligt stort för att rymma alla dina gäster bekvämt och överväg att hyra golvläggning, uppvärmning eller luftkonditionering beroende på säsong.

Planerar du fest i Göteborg så hyr ditt partytält här!

Dekorationer som förgyller

Dekorationerna sätter tonen för festen och bidrar till atmosfären. Se till att dekorationerna matchar temat och skapar en mysig atmosfär. Tänk på belysning, blomsterarrangemang, borddukar och andra detaljer som kan förvandla en vanlig plats till en magisk festplats.

Glöm inte detaljerna

Det är de små detaljerna som ofta gör störst intryck. En välkomstdrink, en personlig gåva vid varje sittplats eller livemusik kan göra stor skillnad. Se till att också planera för tillräckligt med personal för att servera mat och dryck - och för att hålla platsen ren och trevlig under hela festen.

Grilltips och tricks

6 Jun 2023

Vill du bli grillens mästare i sommar? Dessa 10 grilltips och tricks kommer att berätta allt du behöver veta för att göra de godaste måltiderna på grillen! Från saftiga hamburgare till perfekt tillagade biffar, följ den här guiden och bli en grillmästare på nolltid!

Att laga mat över eld går tillbaka till tidernas begynnelse. Vilket betyder att grillning i grunden är den ursprungliga metoden för matlagning. Givetvis har vi blivit lite mer sofistikerade med hur vi lagar mat över eld, idén är fortfarande densamma. Kött och grönsaker grillade över heta lågor ger dem en fantastisk smak.

Du kan använda denna grundläggande grillguide på en gasolgrill eller kolgrill. Oavsett om du är nybörjare på grillen eller ett erfaret proffs, kommer dessa tips, tricks och grillhack snabbt att få dig att bemästra grillen!

1. Se alltid till att din grill är varm

Om du lägger på mat i en varm grill får den en underbar yta på utsidan, samtidigt som den behåller sig perfekt saftig i mitten. Det kommer att förhindra att mat fastnar på grillen, och det är viktigt för matlagningssäkerheten.

Att lägga till kött på en varm grill hjälper till att döda bakterier. Värm alltid grillen med locket stängt, så att det snabbt värms upp till önskad temperatur. Beroende på grill och temperatur tar det 10-15 minuter att värma upp en grill, så planera därefter.

2. Börja med en ren grill

Detta kommer att tillåta smaken av det du lagar att skina igenom och inte blandas med smaker som finns kvar från det du lagade sist på grillen. Det hjälper också till att förhindra att mat fastnar på grillen.

Jag rekommenderar att du rengör grillen med en stadig borste när den är varm. När småbitar som lämnats kvar från ditt senaste grillpass värms upp är de mycket lättare att ta bort! För att behålla en ren grill rekommenderar jag att du rengör grillen direkt efter varje användning innan du stänger av värmen.

Har du ingen grillborste? Använd en kulad bit folie för att rengöra grillen. Om du rengör när grillen är varm, håll i foliekulan med en tång för att rengöra grillen och undvika att bränna fingrarna!

3. Olja in grillgallren

Detta hjälper till att förhindra att magert kött fastnar på grillen. Eftersom att spraya matlagningsspray på en grill kan orsaka bloss, rekommenderar jag att du inte använder den på grillen. Häll istället olja på en pappershandduk och använd sedan en tång för att gnida oljan på grillgallren.

Om du vill undvika olja under matlagning, lägg en bit non-stick grillsäker folie på grillen och laga maten direkt på folien. Oroa dig inte, maten kommer fortfarande att uppnå de underbara grillmärken vi alla känner och älskar!

4. Flytta inte runt mat och öppna inte locket på grillen!

De flesta livsmedel behöver bara vändas en gång under tillagningsprocessen. Att flytta maten runt grillen medan den tillagas kan göra att maten blir ojämnt tillagad och kan öka den totala tillagningstiden.

Eftersom du bara behöver vända maten en gång, utanför den enda luckan, bör locket till grillen hållas nere. Detta hjälper till att säkerställa att grillen förblir tillräckligt varm för att laga din mat, det påskyndar tillagningstiden och förhindrar att maten torkar ut. Det förhindrar också uppblossningar genom att begränsa syret som kommer in i grillen.

5. Använd en snabbavläst kötttermometer för att kontrollera om den är säker och önskad temperatur

Livsmedelssäkerhet är oerhört viktigt. Du vill alltid se till att maten på grillen tillagas till en säker temperatur. Använd en snabb termometer för att se till att köttet tillagas till rätt temperatur på grillen. 

Kom ihåg att tillagat kött kommer att stiga 5-10 grader efter att du tagit bort det från grillen, detta kallas för tillagning av överföring, så ta hänsyn till det när du tar bort köttet från grillen.

6. Låt alltid köttet vila efter att du tagit bort det från grillen.

Beroende på köttet, låt det vila i minst 5-15 minuter innan du skär i det. En stor bit kött kommer att behöva mer vilotid än en mindre biff, som en filé.

Genom att vila köttet kan safterna omfördelas genom köttet för en saftigare, mörare köttbit. Jag rekommenderar att lägga köttet i en bit folie medan det vilar för att hålla köttet varmt medan safterna omfördelas.

7. Följ alltid dessa riktlinjer för livsmedelssäkerhet

Undvik korskontaminering genom att använda separata skärbrädor och redskap för rå och tillagad mat.

Förvara alltid kött i kylen medan det marineras och ös aldrig med marineringsvätskan, om det inte har kokats ner för att ta bort alla bakterier från det okokta köttet.

8. Använd en grillkorg

Använd en grillkorg för mat som kan falla genom gallren och orsaka blossar. Dessa är otroligt praktiska för att grilla tärnade grönsaker och frukt.

Om maten som hamnar i korgen inte redan har slängts i olja, var noga med att smörja korgen innan maten tillsätts för att förhindra att den fastnar.

9. Vet om du ska laga din mat direkt eller indirekt

För mindre köttbitar som tar 20 minuter eller mindre att tillaga ska de grillas på direkt värme, medan stora köttbitar som tar mer än 20 minuter att tillaga ska grillas på indirekt värme. En New York Strip ska tillagas på direkt värme, medan revbensspjäll ska tillagas med indirekt värme.

Så vad betyder egentligen matlagning med indirekt värme? Det betyder att hälften av din grill kommer att värmas upp, medan den andra hälften inte är det. Köttet kommer att sitta på den sida som inte är uppvärmd och tillagas indirekt från den andra sidan som är uppvärmd.

Temperaturen på grillen bör vara runt 175 C för indirekt grillning. Det är extremt viktigt att inte öppna grillen mer än en eller två gånger under indirekt tillagning. Att öppna grillen regelbundet kan kyla ner den indirekta temperaturen kraftigt och drastiska temperaturförändringar under hela tillagningsprocessen kan få köttet att torka ut.

10. Tillsätt sås till köttet i slutet av grillningen

Om du planerar att ösa kött med en sås eller glaze, gör det alltid under de sista 5 minuterna av tillagningstiden, om den totala tillagningstiden är 30 minuter eller mindre. Och under de sista 15 minuterna av tillagningstiden, om den totala tillagningstiden är över 30 minuter.

Om du lägger till en glaze eller bbq-sås, särskilt en med socker, för tidigt i tillagningsprocessen kan ditt kött brännas och fastnar på grillen.

Laga egna tapas

29 Mar 2022

Något som är mycket vanligt att äta i Spanien, det är tapas. Det är inte en rätt, utan flera små rätter. Förr var det en munsbit som serverades till drycken man beställde, för att ha som lock för att undvika att få kryp eller flugor i drycken! Idag är det många restauranger i Spanien och även Sverige som har en massa goda tapas, som är mer än bara att ha som lock!

Tapas består av både varma och kalla rätter. Det kan egentligen bestå av vad för plockmat man vill! Det är bara att variera efter vad du har hemma eller efter säsong!

Att äta tapas, det är så klart alla trevligast i Spanien, men det funkar minst lika bra att laga till hemma och njuta av. 

Laga mat med en crockpot

27 Nov 2020

Tänk dig att middagen är klar och varm när du kommer hem efter en lång och intensiv dag på jobbet. Bara duka fram, sätta sig vid bordet och njuta. Går det? Ja, med en crockpot går det. En Crock Pot, slowcooker, långsamkokare, slökokare eller lågtryckskokare, det är olika namn på samma sak. De alla syftar på en slags elektrisk gryta.

Vad är en Crock Pot?

Crock Pot är en elektrisk gryta där du kan tillaga mat på ett enkelt, smart, energisnålt och väldigt bekvämt sätt. Du behöver inte stå och passa vid spisen. Du kan göra andra saker istället, så som att lära dig trading genom att klicka här, läsa en bok, eller vara på jobbet. Uppfinningen i sig är omkring 45 år gammal och kommer ursprungligen från USA och märket Crock Pot är originalet. Idag finns det dock mängder av märken och varianter på marknaden. Sedan har det även utvecklats en hel del under åren och idag är de säkra, användarvänliga, lätta att göra rent, energisnåla och du kan välja mellan en uppsjö av olika modeller och storlekar.

Kräver inte mycket tid

Det unika med en Crock Pot är att du inte behöver lägga ner mycket tid alls på själva måltiden för att få en underbar middag i ett långkok. För det mesta är det bara att lägga ner råvarorna i grytan och trycka på ON-knappen och sedan är det klart efter 6–8 timmar. En del väljer att försteka kött, samt att vänta med att lägga i vissa saker som grädde. Det är upp till dig hur du gör.

Vad är fördelarna med en Crock Pot?

  • Maten är klar och redo att serveras när du kommer hem från jobbet
  • Lagar maten försiktigt på en låg och jämn temperatur
  • När tillagningstiden är klar går den över till varmhållning
  • Näring och smak bevaras, tack vara den jämna och låga temperaturen
  • Den har en lägre energiförbrukning än ugn och kokplatta i förhållande till tid
  • Minimalt med förberedelser
  • Endast en gryta används
  • Du behöver inte röra om i grytan under själva tillagningen – ingen passning krävs
  • Användarvänlig och tydliga inställningar
  • Förbered maten när du har tid, ställ in timer och vilken värmenivå du önskar – klart
  • Lätt att rengöra och diska

Att tänka på

Det du bör tänka på för att få råvarorna helt tillagade är tiden och effekten man använder. De flesta kombinationer med rått kött och råa grönsaker behöver omkring 8 timmar på låg effekt för att bli klara. Vätskan kokar heller inte bort, som den kan göra i en gryta på spisen, och detta gör att man kan ha mer vätska kvar i den färdiga rätten. I princip så fungerar det att tillaga det mesta i en Crock Pot, du kanske får anpassa recepten lite och justera tider lite.

Det går nästan alltid att lägga alla ingredienser till rätten i grytan från början och starta tillagningen. Det som du kan avvakta med är mejeriprodukter, annars kan det skära sig. Färska örter ska även de väntas med, till kanske 30 minuter innan allt är klart. Se även till att alltid låta locket ligga på. Lyft det inte alls under hela tiden, om det inte står att du ska röra om efter halva tiden. Om du lyfter på locket för ofta släpper du ut värmen vilket motverkar funktionen samt förlänger tillagningstiden.

Så undviker du misstag i köket

3 May 2020

Det finns en hel del misstag som man kan råka göra i köket, oavsett hur bra man är på att laga mat. I dag tänkte jag göra en lista på saker som många gör och vad man bör göra istället. 

Du lägger i vitlök för tidigt

Vitlök är riktigt lätt att råka bränna vid. Det är inte för inte som det i recepten står att du ska lägga i det sist. Så se till att göra som det står och vänta med vitlöken till det allra sista.

Du mäter upp torra ingredienser i mått som är avsedda för vätska

Att ha rätt mått är viktigt, särskilt om du ska baka. Mjöl måste du kunna få korrekt genom att skrapa bort överflödet så att decilitermåttet inte är toppat eftersom du då riskerar att använda för mycket. Dock är det allra bästa sättet att baka på att använda en köksvåg för att få rätt mått på ingredienserna.

Du förvarar i princip allt i kylen för att det ska hålla längre

Kolla upp vad som gäller för olika grönsaker. En del grönsaker bör överhuvudtaget inte vara i kylen. Tomater är ett sådant exempel, som trivs bättre i rumstemperatur.

Du lägger i för mycket i stekpannan

Det går inte snabbare för att du lägger ner precis allt i din stekpanna. Snarare är det tvärtom! För mycket mat i pannan gör resultatet sämre. Lagom är bäst, detta gäller alltifrån grönsaker till kött.

Du saltar vattnet för lite

Salt när du kokar pasta är ett måste. Det smaksätter det inifrån och ut och om du använder för lite, eller kanske inget salt alls, får du istället en smak av tråkiga nudlar. En bra utgångspunkt är cirka 1,5 matsked salt för varje 0,5 kilo pasta.

Du använder olivolja till ALLT

Olivolja är förvisso en bra olja och god. Men den passar inte så bra om den blir allt för varm. Den kan brännas. Det är bättre satsa på att ha smör eller andra oljor när du steker och har olivoljan i salladen.

Du tinar inte köttet innan du använder det

Köttet behöver få rumstemperatur innan du börjar tillaga det för att det ska bli så genomkokt som möjligt. På så sätt minimerar du risken att få en överkokt utsida, medan insidan inte är färdig.

Du ställer in varm mat i kylskåpet

Oavsett vad det är för mat, ställ inte in det i kylen om det är varmt! Du bör låta det svalna av innan du gör det. Maten i sig mår inte bra av att kylas snabbt så väl som att annat i kylen kan ta stryk då du värmer upp kylutrymmet.

Du fräser grönsaker som fortfarande är blöta

Om du har tvättat grönsakerna, se till att torka dem innan du lägger dem i pannan för att steka. Är de blöta så kommer de att ångas istället och det gör att de blir sladdriga och trista.

Du låter inte köttet vila efter stekningen

Något du alltid bör göra då du steker kött är att låta de vila efter. Minst ett par minuter, gärna längre. Passa på att då kika på ett casino med bankid via denna casinoguide. Anledningen att låta köttet vila är att köttsafterna behöver lite tid att balanseras efter tillagningen och det innebär att du får en godare köttbit.

Påskens klassiska mat

7 Apr 2020

Funderar du på vad ett klassiskt påskbord består av? Här i Sverige är det ofta flera rätter som har så att säga en given plats på påskbordet. Påskmat är en variant at julmat, midsommarmat och smörgåsbord. Ägg är ju så klart ett måste. Sedan olika sorters sill, lamm, lax med mera. Det får även gärna vara paj, ost, knäcke, gratäng.

Här är mat du kan du ställa på påskbordet:

  • Ägghalvor
  • Omelett
  • Äggröra
  • Lammstek
  • Lammracks
  • Lammköttbullar
  • Inlagd sill
  • Matjesill
  • Sillröra
  • Gravad lax
  • Kallrökt lax
  • Varmrökt lax
  • Rimmad lax
  • Inkokt lax
  • Ugnsbakad lax
  • Kokt potatis
  • Dillstuvad potatis
  • Potatisgratäng
  • Potatissallad
  • Klassiska köttbullar
  • Prinskorv
  • Mjukt bröd
  • Knäckebröd
  • Janssons frestelse
  • Kyckling i lergryta
  • Helstekt kalkon
  • Paj
  • Smörgåstårta
  • Snittar
  • Tårtor
  • Godis (marsipan, choklad, nötter)
  • Primörer (sparris, knippmorötter, knipplök osv)
  • Ostar
  • Dryck (must, öl, läsk, bubbelvatten)
  • Skaldjur
  • Kaviar, löjrom
  • Kalla såser (gräddfil, crème fraîche)
  • Varma såser (till stek och kalkon)
  • Smör
  • Sallad
  • Dessert

Vad äter ni helst till mello?

22 Feb 2019

Melodifestivalen har ju flera delfinaler, vilket gör att man kan gotta sig med en massa olika saker varje lördag framför detta program. Det finns ju mycket att laga till och njuta av. Ett tips får ni i videon över. En del väljer att äta mat, andra godis, en del vill ha både ock! Hur gör ni? Själv brukar jag laga en god maträtt innan och äter och så blir det en massa gott snacks till själva festivalen. 

Meny för alla hjärtans dag

7 Feb 2019

Med en vecka kvar till alla hjärtans dag så är det hög tid att planera in en romantisk middag. Det sägs ju att vägen till hjärtat går via magen. Därför ger jag här idag tips på en trerätters middag som fungerar alldeles utmärkt att bjuda på den 14 februari.

Förrätt

Krispig råraka med skagenröra och rom

Du behöver
Råraka
600 g fast stor potatis
1 dl skirat smör
salt
Skagenröra enligt Wretman
400 g räkor med skal
0,5 dl majonnäs
1 tsk pressad citron
salt och peppar
Garnering
1 liten pepparrot, riven
1 knippe dill
4 klyftor citron
100 g avhängd sikrom eller löjrom

Gör så här
Råraka
Skala potatisen och riv på den grova sidan på rivjärnet. Krama ur vätskan.
Stek på medelvärme med skirat smör tills potatisen är krispig och gyllenbrun på båda sidor.
Wretmans skagenröra
Skala och grovhacka räkorna. Tillsätt majonnäs, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Servering
Servera rårakorna med skagenröra, riven pepparrot, dill, citronklyftor och klickar av rom.

Huvudrätt

Oxfilé med rotsellerikräm, ingefärsinlagda svarta vinbär och rivet hasselnötssmör

Du behöver
Inlagda svarta vinbär
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
100 g ingefära, riven
300 g frysta svarta vinbär, tinade
Rivet hasselnötssmör
200 g brynt smör, rumstempererat
200 g hasselnötter, rostade och hackade
Oxfilé med steksky
4 bitar härlig oxfilé à 150 g
salt och peppar
olja och smör, till stekning
vitlök
timjan
2 msk rödvinsvinäger
2 dl utspädd kalvfond
Rotsellerikräm
600 g skalad rotselleri
3 dl mjölk
2 dl grädde
150 g smör
Garnering
1 ask smörgåskrasse

Gör så här
Inlagda svarta vinbär
Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära. Sila lagen över vinbären och låt gärna ligga över natten.
Hasselnötssmör
Blanda alla ingredienser och vispa ihop tills det blir ett homogent smör. Smaka av med salt.
Gör små rullar av smöret och linda in med plastfilm. Frys gärna över natten. Riv sedan smöret över köttet, gärna vid matbordet och succén är total.
Oxfilé och sky
Krydda köttet med salt och peppar ordentligt. Bryn köttet i olja och smör med vitlök och timjan. Baka klart i ugnen på 100 grader till 52-54 i innertemperatur (Det föredrar jag, rekommendationen är 55-70 grader).
Spara allt i pannan och gå i med rödvinsvinäger och kalvfond. Koka ihop till bra konsistens. Sila och servera till köttet.
Rotsellerikräm
Dela sellerin i mindre bitar och koka mjuk i gräddmjölken. Sila av vätskan och mixa slät i en blender med smör. Smaka av med salt. Klart!
Servering
Skiva köttet i rejäla bitar och servera med skyn, rotsellerikrämen, vinbären och klippt krasse. Avsluta med att riva över det fryst smöret precis innan servering, gärna vid bordet.

Och som avslut på det hela så är det inte fel med en riktigt god efterrätt.

Efterrätt

Tom Sjösteds gino

Du behöver
200 g vit choklad
500 g frukt och bär, typ jordgubbar, kiwi, hallon, björnbär och banan
500 g vaniljglass
Mynta

Gör så här
Smält chokladen och fördela tunt på bakplåtspapper. Låt stelna.
Dela frukterna (om det behövs) i mindre bitar och lägg upp frukt och bär på en plåt.
Bryt chokladarken och lägg över blandningen.
Gratinera högst upp i ugnen på 275 grader i cirka 3-4 minuter.
Servera direkt från plåten med vaniljglass.
Garnera gärna med mynta.

Kul med matlagningsprogram

14 Sep 2018

Jag tycker att det är kul att det finns så många olika sorters matlagningsprogram som det gör idag. Jag har ju en stor favorit inom matlagningsvärlden och det är Gordon Ramsay. Han kan man ju se i Hells Kitchen och Masterchef till exempel. Sen är det trevligt med våra svenska matlagningsprogram med, som svenska mästerkocken, eller Kockarnas kamp.

Det mexikanska köket

3 Sep 2018

Säger man att man ska laga mexicanskt, så är det många som kommer att tänka på tacos. Dock är det mexikanska köket så mycket mer än just bara denna rätt. Om du tar en resa Mexico, eller om du lagar hemma, så finns det mycket att upptäcka i detta lands kök! Det finns stora regionala skillnader i det mexikanska köket, men det är ofta uppbyggt på tre råvaror. Dessa är majs, bönor och squash. Minst lika viktigt är  ris, avocado (ofta i formen av guacamole), chilipeppar, tomat och papaya. 

I norra delen av Mexico så äter man gärna mycket kött och då nöt, get och struts. Sydöstra delen har mer fokus på kyckling och grönsaker och på kusten äter man mycket fisk och skaldjur. 

Olika rätter att äta

Om du åker till Mexico på resa, så finns det mycket att äta. Testa att äta en ceviche, som är en klassisk aptitretare. Det är en kall rätt, som görs ofta på rå fisk eller skaldjur och som har marinerats i uice från citrusfrukter, oftast lime, tillsammans med chili, frukt eller grönsaker.

Missa inte heller att äta den traditonella mexikanska såsen, molesås, som består av bland annat kakao eller mörk choklad. Den smakar fantastiskt med kyckling, ris och bönor.

Äter man ute så serveras man många gånger majschips, innan maten kommer och då tillsammans med en riklig mängd guacamole.

Ät gärna på lokala restauranger, så att du får testa på det äkta mexikanska köket och låta bli det mer turistiga ställena. 

 

Mat på Mallorca

21 Jul 2018

Mallorca tillhör Spanien och det man ofta tänker på när man talar om spansk mat är tapas eller paella. Dock finns det mycket mer än bara det att välja på om man bor i hus på Mallorca eller på hotell. Det spanska köket och det som finns på Mallorca skiljer sig något åt. Maten och jordbruket är ett hantverk i sig och det brukar vara det allra bästa som serveras till turisterna. Många gånger står grönsakerna i fokus. Rätter som baseras på aubergine, lök, tomater och paprika är vanligt. 

Det finns även mycket lokalproducerade råvaror som används efter säsong. Man märker att man är vid medelhavet och det är mycket fisk, skaldjur, olivolja, nötter och grönsaker. Typiska rätter på menyn är friterad bläckfisk, sardiner, gambas som är stora räkor, med mera. Många som åker hit på semester missar en del av den lokala maten, då det även finns en del internationella restauranger. Men de som köper hus på Mallorca och bor här stora delen av året vet ofta att det är bättre på de lokala restaurangerna. 

Mat att äta

Sardiner serveras ofta med en traditionell sallad som heter trempó, vilken består av basgrönsakerna lök, tomater och paprika. Salladen kan även ätas med bröd eller användas som en slags garnering på rätten cocas, som påminner om paj eller pizza. 

Gillar man kött, så finns det en hel del rätter som har mycket fläskkött. Det finns bland annat den lufttorkade skinkan (Jamon Serrano) och Sobrasada, som är en röd och bredbar korv som kryddats med salt, peppar och paprika. Lamm är även det mycket vanligt.

 

 

Medan maten står i ugnen

17 Jun 2018

Ibland när jag lagar mat, eller när jag bakar, så blir det ju lite långa väntetider. Både när det står saker i ugnen, eller när jag använder min Crockpot. Det är inte alltid jag vill lämna köket, i alla fall inte om det står saker i ugnen. Då får man sätta sig och göra saker där, under tiden man väntar. Det är lite olika jag brukar sysselsätta mig med. Ibland spelar jag på nätet, ibland så löser jag korsord och ibland så ställer jag mig och diskar, eller grejar med annat. Det är ju dock roligast med betting, i alla fall om jag vinner, som jag gjorde sist. 

Leta efter en massa recept

När jag inte spelar på sport eller löser korsord, så brukar jag leta efter recept från alla världen hörn. Jag gillar ju att testa mat och tack vare nätet kan man ju hitta hur mycket som helst. Jag laddar ofta ner recept och sparar på min dator, så att jag sedan kan testa att laga dem. Jag funderar nästan på att börja lägga ut även här lite mer recept, så att även ni som läser här kan testa att laga dem. Jag skulle även vilja göra en egen kokbok, då jag ibland experimenterar fram nya recept av recept jag hittar. Det gäller bara våga testa sig fram när man lagar mat. Ibland blir det bra, ibland mindre bra. Jag skriver i alla fall upp de som blir bra i min lilla receptbok.

Nu har jag råd med en matresa ut i världen

11 Jun 2018

Min passion här i livet är mat och jag älskar att få prova många olika kulturer på tallriken. Fram tills nu har det fått bli en hel del svensk mat, eller ja utländsk mat fast i Sverige. Men nu har jag äntligen fått in lite extra pengar på kontot så jag kan unna mig en resa i matens tecken! Det ska bli skoj att komma iväg och få äta på lokala restauranger i olika länder. Nu gäller det bara att lägga upp en plan för hur jag ska resa. Eller om jag ska ta det i omgångar istället? Jag får se. Oavsett vilket så har jag casinon att tacka för mitt ekonomiska uppsving och även om jag inte är miljonär så har jag nu såpass gott om pengar att resorna jag längtat efter inte är ett bekymmer.

Hur mycket jag vann?

Ja, jag började med att sätta in en femhundring på casinot och sen fick jag en bra casino bonus som mer än dubblade den pengen. Sen spelade jag en stund på lite olika spelmaskiner utan att det gick så bra. Det var väl tur att jag hade kollat upp det där med casino bonusar innan jag satte in för annars hade pengarna tagit slut fort. Sen testade jag ett spel som heter Hall of Gods och där fick jag tre sköldar som gjorde att jag kom till en bonusbana. Där träffade jag tre stycken midi jackpot och vann lite över 170 000 kronor! Jag är ju inte ekonomiskt oberoende direkt, men jädrar vad skoj det ska bli att åka ut och resa! 

Bästa förrätten

1 Jun 2018

När jag får välja förrätt, då har jag en klar favorit. Det är så klart löjromstoasten! Här får du ett smaskigt recept på just detta.

Ingredienser

100 gram löjrom
4 skiva(or) vitt formbröd
1 msk smör
Garnering
0,5 st rödlök(ar)
0,5 dl gräddfil
dill

Tillagning

Lägg löjrommen i ett kaffefilter och ställ i kylen i ca 2 timmar så att den blir fastare.
Skär bort kanten på brödet och dela det på diagonalen. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek brödet frasigt. Finhacka löken.
Lägg en klick rom på varje brödbit och toppa med gräddfil, hackad lök och en dillvippa.

Sedan finns det så klart en massa varianter av denna rätt, med olika bröd, att man picklat löken och så vidare. Hitta din egen favorit!