Äppelpaj med salt mandelsmör och vaniljsås

IMG_4410

Äppelpaj har alltid varit en favorit för hos mig, speciellt när man på höstkanten kan plocka sina egna äpplen i trädgården och använda. Idag gjorde jag en lite roligare variant av äppelpajen och serverade den med en klassisk vaniljsås och lite salt mandelsmör från stekningen, blev riktigt bra!

6 portioner

pajdeg
75 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,25 dl socker
0,25 tsk bakpulver
1 tsk kallt vatten

Stekta äpplen
3 st hela äpplen, gärna syrlig sort
1 tsk kanel
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
1 skvätt mandellikör eller konjak (kan uteslutas)

Vaniljsås
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl standard mjölk
1 dl strösocker
2 ägg

1. Blanda alla ingredienser till pajen i en matberedare eller för hand. Täck med plastfolie och lägg in i kylen.

2.Fortsätt med vaniljsåsen, dela vaniljstången på mitten skrapa ur fröna och lägg i en kastrull, vispa upp äggen med mjölken och grädden i en bunke och tillsätt i kastrullen. Sjud upp under omrörning och låt sjuda tills såsen börjar tjockna, sila av och ställ svalt tills servering.

3. Skala och dela äpplena på mitten och skär ut kärnhuset. Skär snitt i varje äpple utan att skära hela vägen igenom (se bild). Smält smör i en stekpanna och tillsätt kanel och socker. lägg försiktigt i äpplena i stekpannan och ös dom hela tiden med smörblandningen. Tillsätt mandellikören och fortsätt steka tills äpplena blivit lite mjuka ca 2-3 min.

4. Dela pajdegen i fyra delar och forma bollar. Kavla ut till önskad tjocklek. Lägg på bakplåtspapper och lägg ett äpple på varje degbit, rulla försiktigt in kanterna på degen. Grädda mitt i ugnen på 175c. 10-15 min eller tills pajdegen fått fin färg.

5. Värm upp smörblandningen som blev kvar från stekningen, smaka upp med salt och häll över en sked över varje äpple innan servering.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook