Kantarellrisotto med västerbottenost och gremolata

image

Mitt livs bästa matminne var när jag satt på ett tak mitt i rom, kollade utsikten och käkade en fantastiskt risotto. Sen den dagen har risotto varit en av mina absolut favorit rätter.

Risotto:
3 dl carnaroli ris
500g kantareller
2 charlottenlökar
75g västerbottenost
2 vitlöksklyftor
2,5dl vitt vin
1 l mild kycklingfond
smör
en skvätt cognac
salt och peppar
Gremolata:
1 dl olivolja
1 kruka persilja
3-4 vitlöksklyftor
1-1,5 dl olivolja

1. Ryck alla bladen av persiljan, mixa i tillsammans med vitlök och olivolja. Smaka av med en lite salt. Ställ svalt till servering.

2. Hacka ner kantarellerna i småbitar och fräs i en torr stekpanna tills allt vatten dunstat. Spara gärna ett gäng mindre kantareller att knapersteka vid sidan om. Tillsätt en klick smör och en skvätt olivolja och bryn kantarellerna tills dom fått fin färg. Tillsätt hackad charlottenlök och vitlök.

3. Tillsätt riset och evt mer smör och olja. Rör runt tills riset fått en glansig yta. Slå på vinet och låt det reducera bort på medelvärme. När allt vin kokat bort börja tillsätta varm buljong lite i taget under omrörning.

4. Fortsätt mata riset med buljong under omrörnign. Smaka av riset tills det är mjukt men fortfarande har en kärna i mitten, dra av pannan från värmen och rör ner västerbottenosten och en skvätt cognac. Smaka av med salt peppar och eventuellt mer cognac och västerbottenost. Servera med knaperstekta kantareller och gremolatan.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook