Kantarellkrustader med rökt vildsvin och lingon

image

 

Det börjar titta fram gula små knappar överallt i våra svenska skogar, vilket jag vet att fler än jag känns rätt nöjda med. Få saker smakar så bra som årets första kantarellmacka. Ska du ha bjudning, äta tapas eller helt enkelt känner för att lyxa till det rekomenderar jag verkligen att du testar dessa spröda krustader med kantarellmousse, rökt viltkött och lingon.

Ca 15 st krustader

Pajdeg:
125 g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Kantarellmousse:
1,5 dl kantareller
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl crème fraîche
0,5 dl grädde
25 g smör
1/4 dl Västerbotten ost, finrive
Till servering:
några skivor rökt kött
salt och peppar
lingon och några kvistar timjan

1. Blanda mjöl och smör i en bunke, tillsätt vattnet och arbeta ihop till en slät deg. Tryck ut i ca 15 st små alluminiumformar. Låt stå kallt ca 1h. Grädda mitt i ugnen tills dom fått fin gyllenbrun färg och är krispiga. Vänd försiktigt ut pajskalen ur formarna, låt svalna.

2. Fräs kantarellerna i en torr stekpanna tills allt vatten försvunnit. Tillsätt smör finhackad lök och vitlök och stek ytterligare några minuter tills löken blivit mjuk. Låt svalna.

3. Blanda kantarellerna med crème fraîche, mixa ihop med en stavmixer, smaka upp med västerbottenost salt och peppar. Spritsa ut en klick kantarellmousse i varje krustad toppa med en skiva rökt kött några lingons och en kvist timjan.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook