Mina bästa svamptips

image

 

Den är här! Den är äntligen här, jag menar förstås svampsäsongen!
Men innan jag börjar bomba med recept ger jag er mina bästa tips innan du ger dig ut och plockar svamp.

1. Det första du ska tänka på när du går ut och plockar svamp är att ha en riktig korg eller i värsta fall en papperspåse med dig. Plastpåsar och plastbunkar gör att svampen bärjar ”svettas” vilket kan bidra till att jordbakterier bildas och du kan bli sjuk även av den finaste svampen.

2. Ha alltid med dig en kniv när du ska ut och plocka svamp, det finns ingen anledning att ta med svampens rot hem.

3. Plocka aldrig en svamp du är osäker på om den är ätlig. Låt den då hellre bli kvar i skogen. Är du osäker finns det jättebra svampböcker att stoppa i fickan. Kantareller är en bra svamp för nybörjaren, den är svår att förväxla med någon giftig svamp.

4. När du ska rensa svampen använd då hellre en fin borste eller pensel, skölj aldrig i vatten. De flesta svampar inehåller redan tillräckligt med vatten.

6. Att plocka de största svamparna är inte oftast det bästa även om det är roligare. De små är oftast bättre matsvamp. Sen ska man självklar inte låta de stora svamparna stå och förgås i skogen, se hellre till att plocka dem i god tid.

7. När du ska tillaga svampen se till att inte ha för mycket svamp i pannan samtidigt då blir den kokt istället för stekt. Vilket bidrar till lös och sladrig svamp i stället för fast och fin. Tillsätt inget fett förän allt vatten kokat bort.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook