Creme brulè med messmör och whisky

image

Med inspiration från en av de allra duktigaste kockarna jag känner, min norrlänska mästerkocksvän Lina inspirerades jag till denna fantastiska efterätt. En creme brulé i vanlig skepnad med en helt ny smakkombination under det knäckiga lagret av kanderat socker. Den senaste meningen lät inte som något jag skulle säga, men det får gå. Hur som helst är denna Creme brulé smaksatt med whisky och messmör, godare än den klassiska om du frågar mig!

image

4-6 pers

Creme brule:

5dl vispgrädde

1 dl standard mjölk

0,5 dl strösocker

0,5 dl god whisky

0,75 dl messmör

1 vaniljstång

6 äggulor

råsocker till kandering

Rårörda hjortron:

2 dl hjortron

0,5 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 150c. Blanda hjortron och socker i en skål, låt stå i rumstemp till servering.

2. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Värm upp grädden och mjölken med vaniljfröna plus stången. Låt koka upp under omrörning, sila av genom en finkornig sil och låt svalna.

3. Vispa upp äggulor mesmör whisky och resten av sockret i en bunke. Sila sakta ner den svalnade grädden under omrörning. Fördela i 4-6 ungsfasta portionsformar. Ställ formarna i en djup plåt och fyll på med vatten så det täcker hälften av formarna. Grädda mitt i ugnen 40 min. Låt svalna och ställ in i kylskåp, gärna inplastade över natten.

4. Strö över ett tunt lager råsocker och bränn av med en gasolbrännare eller högt upp i ugnen på grillvärme. Servera med de rårörda hjortronen.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook