Helstekt harsadel med rödvinssås och rotfrukter i ugn

image

Det finns många sätt att tillaga harsadel på, ett av mina favoriter är att tillaga den hel, inlindad i lufttorkad skinka och servera med rotfrukter och rödvinsås eller en god svampsås.

image

4 personer

ingredienser:

1 harsadel

6-8 skivor serano skinka eller annan lufttorkad skinka

1 stor gul lök

8 st potatisar

3 st palsternackor

3 st morötter

1 handfull färsk svamp

1 kvist rosmarin och timjan

salt och nymalen svartpeppar

Rödvinsås:

puts från harsadeln

1 kvist timjan och rosmarin

1 klick smör

1 liten gul lök

1 morot

1 lagerblad

2 st lätt krossade enbär

4 dl rödvin

1 dl viltfond eller oxfond
4 st svartpepparkorn

salt och nymalen svartpeppar

maizena redning

1. Sätt ugnen på 150c. Putsa harsadeln ren från hinnor och senor. Stek harsadeln snabbt på ganska hög värme tills den fått fin färg runt om i en panna med smör. Lägg ut ett lager med seranoskinka på en skärbräda peppra ganska ordentligt och lägg på sadeln, vik över skinkan över sadeln och bind ihop med steksnöre.

2. Skala och skiva rotfrukterna och svampen, salta och peppra ordentligt, strö över lite färskhackad rosmarin och timjan. Ringla över rikligt med olivolja och lägg sedan  på harsadeln. Sätt in en stektermometer i sadeln och lyft ut sadeln när den har en innertemperatur på 52c. Låt den vila medans rotfrukterna går klart på lite högre värme, ta ut dom när dom är mjuka och fått fin färg.

3. Medans haren och rotfrukterna sköter sig själva gör du rödvinsåsen. Fräs upp putset från harsadeln och eventuellt fler kött eller benbitar hårt i en stekpanna med smör rosmarin timjan och svartpepparkorn. ordentligt. Tillsätt riven morot och finhackad gul lök och fräs med i kastrullen några minuter. tillsätt fonden, lagerblad enbär och rödvin. Låt det reducera ner till hälften i en kastrull, sila av och smaka upp med salt och peppar, red evt upp såsen.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook