Mustig viltfond

IMG_3400

Det finns vissa saker med matlagning man inte kan fuska sig förbi till, fond är en sådan. Du kan köpa hur många buljongtärningar du vill men kommer ändå aldrig komma i närheten av den fond du själv kokar. jag brukar säga att koka fond är det första man behöver lära sig när det kommer till matlagning. Här under kommer ett bra recept på en mustig viltfond som funkar till de flesta såser, risottos och grytor. Dessutom är den riktigt enkel och svår att misslyckas med!

1-3 l viltfond, beroende på hur koncentrerad du vill ha den

3 kilo ben av vilt, gärna med köttrester på
4 st skalade morötter i grova bitar
3 st gula lökar, skalade och delade
1 hel vitlök
1 dl tomatpurè
2 kvistar färsk rosmarin eller 1/2 tsk torkad
2 kvistar timjan eller eller 1/2 tsk torkad
3 st lagerblad
5 st torkade enbär, lätt mortlade
10 st pepparkorn, lätt mortlade
1 msk olja
salt
5 l vatten

1. Sätt ugnen på 220c. Dela benbitarna i mindre bitar så att dom får plats på en ugnsplåt och senare i en gryta.

2. Lägg ut benbitar, morötter och lök på en ugnsplåt, klicka över tomatpure och olja, rosta i ugnen tills köttet fått färg utan att brännas.

3. Häll över alltsammans i en stor gryta, tillsätt alla kryddor och låt puttra 2-3 timmar på medelvärme innan du silar bort ben kryddor och grönsaker.

4. Häll tillbaka fonden i grytan och låt den reducera ner, tillsätt inte salt förän fonden reducerat klart.

5. när du är nöjd med smaken på fonden och den reducerat ner till önskad smakstyrka tillsätt salt efter smak och låt fonden  svalna ordentligt och häll upp i ordentligt rengjorda plastburkar eller petflaskor och stoppa i frysen.

Fryser du in fonden håller den sig längre och du vet att du alltid har lite fond att ta fram när det behövs.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook