Viltwallenbergare

Viltwallenbergare

Wallenbergare, troligen den absolut bästa rätten man kan göra på färs, och ännu bättre blir den om man gör den på viltfärs. Wallenbergare görs på färs från baklår eller fransyska. alltså lite finare kött. I detta fall är viltfärsen tacksam då du inte behöver tillsätta någon fläskfärs för att få upp fetthalten på köttet då det är mycket grädde i smeten! För bästa resultat ska wallenbergare serveras med rårörda lingon pressgurka och potatispure.

Viltwallenbergare

4 portioner

Wallenbergare:
500 g viltfärs, av baklår eller fransyska ex.
4 st äggulor
1,25 dl grädde
1,5 dl ströbröd
salt och nymalen svartpeppar
Smör och olja till stekning
Potatispure:
0,5 kg potatis av mjälig sort
1,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g smör
muskotnöt
salt och peppar
Pressgurka:
1 gurka
0,5 dl ättika
0,5 dl strösocker
2 dl vatten
1 knippe persilja
Rårörda lingon:
2,5 dl lingon
1 dl strösocker

1. Skala och koka potatis i saltat vatten. Blanda ihop strösocker och lingon och låt stå i rumstemperatur till servering, rör om då och då. gör pressgurkan, Skiva gurkan tunt med en mandolin eller osthyvel. Blanda ättika och socker ordentligt tills sockret löst upp sig. hacka i lite persilja och slå på vattnet, låt stå i kylskåp tills servering.

2. Se till att färsen och grädden är kylskåpskalla. Rör ner lite av grädden i färsen i taget, rör sedan ner äggulor salt och peppar. Se till att arbeta med färsen så lite som möjligt.

3. Blöt händerna och forma 4 stycken biffar av färsen. (Gör eventuellt en provstekning för att kolla kryddningen). Vänd biffarna i ströbröd och stek i en stekpanna med smör och olja på medelvärme, tills dom fått en fin gyllenbrun färg, ca 6 minuter per sida.

4. Smält smör i en kastrull, tillsätt grädde och mjöl och låt det bli varmt utan att det kokar. Se til så att potatisen är mjuk, och sila sen av den. Pressa potatisen med en potatispress. Rör ner den varma gräddblandningen med en handvisp. smaka av med salt peppar och några riv muskotnöt.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook