granskottssirap

image

Det börjar lysa grönt i skogen bland musöron på lövträden som spricker ut och inte minst bland alla härligt limegröna granskott som lyser upp tillvaron i skogen, och inte bara det detta är en riktigt riktigt bra smaksättare! sirap är nog bland det lättaste att använda skotten till och du kan nyttja smaken av granskott hela året.

ingredienser:
5 dl späda granskott
5 dl strösocker eller ljust muscovadosocker

1. börja med att fylla upp botten på en stor burk med 1 dl socker. fyll sedan på med 1 dl granskott, fortsätt tills granskotten är slut eller burken är full.

2. Ställ burken i ett soligt fönster 2-4 veckor, då sockret har smält. Sila av sirapen och förvara i förslutningsbara brukar eller flaskor.

(Om sockret inte riktigt vill smälta eller du vill snabba på prosessen kan du tillsätta en lika del vatten, alltså 5 dl vatten till 5 dl granskott och socker, koka ner det i en kastrull tills ca hälften återstår och sila av det)

Sirapen kan användas som smaksättare i bröd och kakormeller bara som ett gott tillbehörmtill pankakorna eller glassen!

Readers Comments (2)

  1. Vad bra. Har haft det där i bakhuvudet ett tag. Nu får jag ta tag i saken och sticka ut med ungarna och ta and om smågranarna som börjar slå upp i kanten på ängen. Perfekt att använda skotten till sirap!

    Svara

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook