stekt renytterfile

image

Står i julmat upp till öronen, men inte förens imorgon är det dags att hugga in i alla godsaker. Så idag laddade jag upp med en riktigt god viltmiddag innan det är dags för all julmat! Det blev brysselkol portvinsås och en riktigt fin renytterfile.

1 renytterfile
1 tsk timjan
1tsk rosmarin
3 st enbär
5 svartpepparkorn
salt
1 nät brysselkol
Portvinsgräddsås:
1 rött äpple
1 gul lök
1 msk smör
5 dl oxfond
5 dl portvin
salt och peppar

1. Mortla alla kryddorna utom salt i en mortel. Putsa filen fri från senor, gnid in med kryddblandningen, låt vila.

2.. Skala och dela löken och äpplet grovt. Fräs i en gryta med smör tills det blivit lite mjukt. Tillsätt oxfond och portvin, låt puttra på medelvärme.

3. Skär bort roten och eventuellt yttre skalet på brysselkolen. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg en sil eller durkslag över kastrullen och lägg i brysselkolen och på med lock, låt ångas tills den är aldente.

3. Bryn smör i en gjutjärnspanna, vänd filen så den får färg runt om, sänk värmen och vänd filen emellanåt. lyft ur när filen nått en innertemp på 52c. låt vila ca 5 min innan du skär upp den.

4. När såsen reducerats ner och hälften återstår, sila bort lök och äpple. Smaka av med salt peppar och grädde, red upp med lite majzena.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook