Parmalindad harsadel med rostade rotfrukter och svamp

image

En helstekt harsadel till söndagsmiddag är inget att klaga över! Ofta lindar man in viltkött i späck för att det ska hålla sig saftigt och inte bli så torrt, men jag tycker lufttorkad skinka är ännu bättre då det både tillför smak och behåller köttets saftighet.

 

4 personer

ingredienser:
1 harsadel
1 paket parma skinka eller annan lufttorkad skinka
1 stor gul lök
8 st potatisar
3 st palsternackor
3 st morötter
1 handfull färsk svamp
1 kvist rosmarin och timjan
salt och nymalen svartpeppar
Rödvinsås:
puts från harsadeln
1 kvist timjan och rosmarin
1 klick smör
1 liten gul lök
1 morot
1 tsk farinsocker
1 lagerblad
2 st lätt krossade enbär
4 dl rödvin
1 dl viltfond eller oxfond
salt och nymalen svartpeppar
maizena redning

1. Sätt ugnen på 150c. Putsa harsadeln ren från hinnor och senor. Stek harsadeln snabbt på ganska hög värme tills den fått fin färg runt om i en panna med smör. Lägg ut ett lager med parmaskinka på en skärbräda peppra ganska ordentligt och lägg på sadeln, vik över skinkan över sadeln och bind ihop med steksnöre.

2. Skala och skiva rotfrukterna och svampen, salta och peppra ordentligt, strö över lite färskhackad rosmarin och timjan. Ringla över rikligt med olivolja och lägg sedan på harsadeln. Sätt in en stektermometer i sadeln och lyft ut sadeln när den har en innertemperatur på 52c. Låt den vila medans rotfrukterna går klart på lite högre värme, ta ut dom när dom är mjuka och fått fin färg.

3. Medans haren och rotfrukterna sköter sig själva gör du rödvinsåsen. Fräs upp putset från harsadeln och eventuellt fler kött eller benbitar hårt i en stekpanna med smör rosmarin och timjan. Salta och peppra ordentligt. Tillsätt riven morot och finhackad gul lök, låt det bli lite mjukt och strö över farinsockret. När sockret har kanderat i stekpannan tillsätt fonden, lagerblad enbär och rödvin. Låt det reducera ner till hälften i en kastrull, sila av och smaka upp med salt och peppar, red sist av med maizena pulver.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook